Już 14 czerwca br. odbędzie się XXIV edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny zorganizowany będzie na terenie województwa wielkopolskiego, gdzie komisja konkursowa przyzna regulaminowe nagrody i wyróżnienia (ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego) oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.
Finał wojewódzki odbędzie się w Kórniku podczas XXX Kórnickiego Spotkania z Białą Damą. O nagrody zawalczy prawie 50 produktów! Warto wspomnieć, że z naszego terenu do konkursu zgłosiła się Kucz Piekarnia i Spiżarnia.
Konkurs ma na celu celebrować i chronić nasze tradycyjne produkty oraz potrawy, aby mogły być przekazywane kolejnym pokoleniom.