Jak informuje Instytut Skrzynki, 6 grudnia br., w Wilanowie, odbyła się premiera książki „Tradycje kulinarne Polski”, w której powstanie włączył się również Instytut. Dzięki tej współpracy w książce znalazły się przepisy na tradycyjne wielkopolskie przysmaki: kaczkę z pyzami, pyrę z gzikiem oraz zupę parzybrodę. Dania zostały przygotowane przez Kajetana Świokłę, szefa kuchni restauracji w Dworze Skrzynki.
Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja.
„Tradycje kulinarne Polski” to bezpłatny, ponad 350 stronicowy e-book, prezentujący tradycje kulinarne Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz dziewiętnaście prostych przepisów z różnych części Polski.
Dzięki wsparciu partnerów (w tym Instytutu Skrzynki) książka ukazała się także w wersji drukowanej, a 1500 egzemplarzy trafi bezpłatnie do bibliotek i instytucji kultury w małych miejscowościach.
Dla zainteresowanych bezpłatny E-book gotowy jest do pobrania ze strony internetowej Fundacji Bunkatura.